Sunt Adina, mamă a doi copii, soție, prietenă, voluntar, om pasionat de cunoaștere, plajă, alăptare și de a le oferi tuturor copiilor cel mai bun start în viață. De când s-au născut copiii mei am căutat cele mai potrivite resurse pentru a mă documenta cu privire la dezvoltarea lor emoțională, cognitivă, psiho-socială, integritate structurală, starea lor de sănătate, nutriția familiei.
Pregătirea mea profesională a început cu Facultatea de Farmacie, urmată de Rezidențiatul cu specializarea Farmacie Clinică. După nașterea copiilor mei am depășit multiple dificultăți în alăptare și am decis că este momentul ca sprijinul pe care îl ofer comunității să ia altă formă, aceea de Consultant în Lactație Certificat Internațional (IBCLC).
Finalizarea pregătirii și obținerea certificării au fost doar primul pas în parcursul profesional nou descoperit, unde am învățat că e nevoie de o înțelegere profundă a corpului uman și minții pentru a putea rezolva situațiile complexe de alăptare.
La începutul practicii mele am întâlnit cazuri pentru care am știut că se poate face mai mult, nu înțelegeam încă ce, nici unde să caut.
M-am înscris la conferințe internaționale unde am găsit abordări care mi-au stârnit curiozitatea, astfel am ajuns să știu ce nu știu încă.
Selectarea cursurilor, specializărilor la care particip o fac după cerințe extrem de riguroase, cu precădere la formatorii care au pus bazele metodelor pe care le accesez, cei care au inovat în domeniu, profesioniști autentic sclipitori și cu etică profesională de necontestat. Am investit peste 15000 de euro în aceste cursuri și mulți ani de studiu. Cel mai important dintre ele l-am finalizat în 2022 în Statele Unite ale Americii, s-a defășurat pe parcursul a 18 luni online, apoi cu rezidențiat clinic în Connecticut.
Mi-am prioritizat resursele, mai ales cele de timp, astfel încât să pot participa la cursurile de specializare conexe alăptării pentru a putea înțelege mai bine cazurile complicate pe care le întâlneam și a putea oferi părinților soluții reale.
Participarea la cursul de specializare în lactație, ulterior la examenul de certificare pentru a deveni IBCLC este considerată în domeniul în care activez cel mai înalt grad de certificare profesională.
Acest lucru nu ne obligă să ne oprim aici, la certificarea IBCLC. Majoritatea colegilor mei, din toată lumea, folosesc doar această titulatură pentru a putea sprijini alăptarea cu resursele pe care le dobândesc în cadrul cursului de specializare.
Eu știu acum că acest lucru nu este de ajuns, nu toți profesioniștii sunt la fel, indiferent că discutăm depre un educator, un inginer, un profesor, un farmacist, un arhitect, este valabil și pentru consultanții în lactație. Diferența o face pasiunea și curiozitatea pentru dezvoltare profesională, dorința de a oferi celorlalți tot ce este mai bun, disponibilitatea de a investi resurse financiare și timp în această creștere. Găsești aici formările, cursurile și specializările care îmi însoțesc profesia de IBCLC și care îți stau la dispoziție pentru binele copilului tău.
În statutul profesiei de IBCLC și competențele clinice pe care un Consultant in Lactație Certificat ar trebui să le aibă sunt specificate o serie de atribuții pe care le avem. Dar pregătirea de bază nu este de ajuns și rămâne în responsabilitatea noastră să participăm la cursuri de formare profesională pentru a dobândi aceste competențe.
Găsiți pe acest link competențele clinice pe care ar trebui să le aibă profesionistul căruia vă adresați în cadrul consultației https://iblce.org/wp-content/uploads/2018/12/clinical-competencies-2018.pdf.
Le voi enumera pe câteva dintre cele pentru care am decis să mă pregătesc suplimentar, astfel încât să stăpânesc cu adevărat aceste noțiuni și să pot ghida familiile oferind rezolvarea cu pași concreți.
- ”Să identifice evenimentele care au avut loc înainte și în timpul sarcinii, travaliului și nașterii ce pot afecta negativ alăptarea și lactația umană” – istoricul medical al mamei și al sarcinii este deosebit de important pentru a înțelege provocările mamei din punctul de vedere al capacității de a susține lactația și provocările copilului în a reuși să transfere lapte eficient
- ”Să evalueze impactul stărilor fizice, mentale și psihologice ale părintelui asupra alăptării” – mi-am început pregătirea pentru a înțelege complexitatea emoțiilor și stărilor maternității prin participarea la Conferința susținută de Thomas Harms cu tema ”Emotional first-aid” în Copenhaga, Danemarca în februarie 2019, apoi la Workshopul susținut de Hilary Jacobson ”Meeting trauma in new mothers”, ulterior la Workshopul susținut de Thomas Harms în cadrul Conferinței Europene ELACTA 2022, în Bremen, Germania
- ”Să obțină istoricul medical al copilului și să evalueze impactul stării medicale a copilului asupra alăptării.”; ”Să evalueze anatomia orală, răspunsurile neurologice și reflexele sugarului.”; ”Să evalueze comportamentul și dezvoltarea copilului în legătură cu alăptarea.” – abordarea complexă a patologiei suptului am definitivat-o participând la seria de specializări organizată în SUA. Tematica este complexă, alături de profesori cu specializări multiple, ca parte din echipe multidisciplinare.
- Multe mame care alăptează se luptă săptămâni, chiar luni, disperate să rezolve problemele legate de atașare, durere, lactație scăzută sau refuzul de a se hrăni al copilului (uneori bebelușul refuză un sân, alteori se luptă pentru a se hrăni, în unele cazuri acceptă sânul doar în somn). Majoritatea mamelor au văzut mai mulți specialiști (inclusiv IBCLC) în încercarea lor de a-și alăpta pur și simplu copiii, simțindu-se adesea neauzite, singure și cu inima frântă, dar refuzând să renunțe. Ca IBCLC am responsabilitatea de a căuta în profunzime, să îmi dezvolt privirea de ansamblu, să cuprind un set amplu de abilități și să colaborez frecvent cu alți practicieni pentru a ghida aceste diade prin provocări de hrănire care devin mai complexe și mai greu de rezolvat cu timpul.
- Să sprijin aceste familii extrem de dedicate este o provocare plină de satisfacție, în timp ce îi ghidez din inimă punându-le la dispoziție un set extraordinar de specializări dobândite de-a lungul practicii și experienței profesionale
- ”Să asiste și să sprijine familiile să dezvolte, să implementeze și să evalueze un plan de alăptare adecvat, acceptabil și realizabil, utilizând toate resursele disponibile.” – provocările în alăptare sunt mai mult decât se observă adesea, intr-o analiză superficială. Experiența mea, corelațiile clinice studiate mi-au demonstrat că un copil care nu se poate hrăni la sân eficient va avea provocări pe parcursul tuturor etapelor de dezvoltare neuro-motorie și în dezvoltarea căilor aeriene superioare. Mamele care au dificultăți în a alăpta exclusiv se confruntă cu tulburări metabolice care pe termen lung le pot influența starea de sănătate. Toate aceste situații au soluțiilor potrivite, parcursul corect presupune identificarea cauzei pentru care părinții întâmpină aceste dificultăți, resursele potrivite pentru a înțelege ce au de făcut și planul și mijloacele pentru a putea implementa eficient cronologic măsurile recomandate.
Mentorul meu, Jennifer Tow spune:
- ”consultantul în lactație nu este o majoretă” – rolul nostru este de a susține alăptarea, nu doar de a oferi încurajări, atunci când mamele sunt la capătul puterilor, știind în adâncul lor că răspunsurile pe care le-au primit până acum nu sunt de ajuns; avem responsabilitatea de a analiza în detaliu și a oferi soluții reale, nu de a spune ”atașarea arată bine”, ”nu e nimic în neregulă”, ”va trece, ai răbdare”
- ”consultantul în lactație nu este un vector de recomandări” – atunci când primești recomandarea de a merge la un specialist, trebuie să înțelegi de ce, cu ce te va ajuta pe tine și pe copilul tău și ce ai de făcut până atunci. Întâlnesc în practică părinți care au făcut tot ce le-a fost recomandat anterior consultației împreună, au căutat sprijin într-o echipă multidisciplinară și nu au ajuns la rezolvarea situației.
În cadrul consultațiilor recomand părinților atât tehnici pentru a putea sprijini procesul alăptării acasă cât și recomandări documentate pentru profesioniștii din cele mai apropiate orașe de ei atunci când este nevoie.
Trusa mea de ”unelte” cuprinde
- peste 50 de exercitii de reabilitare oro-facială – se recomandă diferit pentru fiecare copil în funcție de evaluarea anatomiei faciale și a reflexelor orale
- mișcări ritmice pentru relaxarea corpului și poziționarea eficientă la sân
- abordare specifică a diverselor cauze ce provoacă scăderea lactației – pentru fiecare situație există alt supliment, alte măsuri, alte recomandări – din acest motiv abordarea clasică de a cumpăra ceaiuri/suplimente pentru lactație nu asigură succesul alăptării exclusive
- tehnici concrete de readucere la sân, suplimentare cu formulă atunci când este cazul
- abordare integrativă pentru copiii cu reflux, scaune modificate, eczeme, plâns excesiv, treziri dese
Întâlnesc în practică părinți cu copii de 2-4-6-8-12 luni care încă sunt în căutare de soluții. Motivația mea spre a face mai bine, mai mult sunt acești oameni excepționali, care își doresc cu adevărat să rezolve problema cu care se confruntă.
Mă întreabă adesea cei apropiați când am timp să fac tot ce fac. Le răspund că am învățat să mă organizez, astfel de luni până vineri, în intervalul 9-17, îmi împart timpul între dezvoltarea profesională, cea personală, consultații, activitatea de voluntariat, grupul de sprijin săptămânal, gratuit pe care îl organizez pentru familiile întâlnite în cadrul consultațiilor.
După finalizarea programului de lucru, îmi petrec timpul cu familia. Consultanții în lactație sunt tot oameni, au familie, pisici, programări. Au nevoie de timp personal pentru a putea fi eficienți atunci când se dedică cu totul familiilor în slujba cărora își pun cunoștințele.
Acesta este motivul pentru care lucrez exclusiv cu programări ferme, deoarece timpul este o resursă limitată și una din puținele pe care nu le pot prelungi.
Experiența și cunoștințele mele sunt la dispoziția părinților doar în cadrul consultațiilor programate. Evaluarea anatomiei orale a copilului, evaluarea istoricului medical al mamei și al copilului, evaluarea suptului sunt pași fără de care nu voi face recomandări, etica profesională nu îmi permite să omit aceste etape.
Pentru situațiile sociale, ofer consultații gratuite, prin programul dezvoltat în cadrul Asociației pe care am înființat-o.
Consultațiile se programează în avans aici, durează între 60 și 180 de minute, includ evaluare în detaliu, apoi planul pe care îl concepem împreună, ținând cont de feed-back-ul și nevoile fiecărei familii.
Timpul îmi limitează posibilitatea de a răspunde doar la o întrebare.
Monitorizarea evoluției o fac în grupul privat, dedicat părinților cu care lucrez, iar follow-up programăm când este nevoie, astfel încât alăptarea să fie un succes, copilul să se dezvolte optim, competent, iar familia să fie fericită și liniștită.