Orice disconfort sau durere din timpul alăptării (sau simțită imediat după alăptare) dispar după poziționarea corectă la sân. Alăptarea nu doare, deși unele femei trăiesc cu falsa impresie că se poate ca o ușoară durere să fie normală.
Durerile apar când atașarea la sân a copilului are nevoie să fie îmbunătățită. Dacă nou-născutul nu prinde sânul cât de bine se poate, mamelonul sau areola mamară se vor răni, iar alăptarea devine dureroasă. Acest lucru nu se întâmplă când atașarea este bună.
În primele 2 ore de la naștere, copiii se atașează în mod instinctiv corect, din acest motiv este foarte important să beneficieze de contact piele pe piele cu mama, imediat după naștere.
Atunci când durerea este prezentă încă de la începutul alăptării, sunt posibile 2 situații: atașare și poziționare imperfectă a copilului la sân, sau efectuarea unor mișcări de supt incorecte. Nou-născuții învață suptul corect stând la sân, cu atașare bună.
Durerea cauzată de prinderea superficială apare, de obicei la atașarea bebelușului și dispare în timpul mesei. Durerea poate persista pe tot parcursul suptului dacă mameloanele sunt sensibilizate sau rănite. Senzația descrisă de mame este o durere ascuțită, înțepătoare.
Având o atașare bună, copilul primește tot laptele de care nevoie, iar ragadele nu se vor produce. Un copil care are prinderea la sân bună – nu înghite aer, astfel șansele să facă gaze abdominale sunt reduse. Când transferul de lapte se face eficient, copiii au o creștere ponderală optimă. (îți recomand să citești articolul despre cum să atașezi și să poziționezi corect copilului la sân).
În cazuri rare (5-20% din populație), dacă nou-născutul are fren lingual sau labial restrictiv, durerea nu poate fi evitată exclusiv corectând prinderea, este nevoie de intervenție pentru secționarea frenului și pentru a ajuta copilul să primească mai mult lapte. Consultantul în lactație IBCLC va învăța familia copilului care prezintă fren restrictiv metode a atașare și poziționare a copilului astfel încât să reducă durerea prezentă în timpul suptului și va explica tehnici și măsuri de susținere a lactației.
Singurul mod prin care copiii învață să sugă corect este la sân, primind lapte suficient. Tetinele artificiale, precum și suzeta pot deforma atașarea conducând către apariția rănilor la nivelul mamelonului.
Ragadele mamare (răni sau fisuri apărute pe mamelon) pot fi ameliorate urmând pașii de mai jos:
- igiena locală frecventă este de evitat – în jurul mameloanelor există glandele sebacee Montgomery, ce secretă un ulei care protejează pielea; sânii nu au nevoie să fie spălați mai des de o dată pe zi
- pentru a favoriza refacerea țesutului este ideal sa stați cu sânii dezgoliți cât mai mult timp; absorbantele pentru sân sau hainele pot adera la leziune, încetinind astfel vindecarea;
- mulge manual puțin lapte și apoi aplică pe mamelon, expune sânii la aer cât mai mult timp
- absorbantele de sân din materiale sintetice mențin umiditate locală, favorizând astfel proliferarea bacteriană și fungică. Pentru a preveni ragadele mamare cele mai eficiente absorbante sunt cele din materiale naturale.
- cele de mătase au proprietăți anti-inflamatorii, datorate sericinei (proteina prezentă în mătase), calmează și vindecă zonele sensibile și crăpate ale mameloanelor; sunt foarte moi la atingere.
- cele din lâna merinos respiră foarte bine, absorb laptele și mențin mameloanele uscate. Astfel se reduce riscul de mastită și ragade.
Am strâns laolaltă toate măsurile pentru managementul ragadelor mamare în Cursul video Probleme inflamatorii ale sânului – prevenție și soluții. Am discutat despre furia laptelui, ragade mamare, canale blocate, mastită, abces mamar, perle de lapte astfel încât tu să fii pregătită și să ai la îndemână toată experința mea acumulată în mulți ani de practică și specializări. Iar tu să poți alăpta liniștită.
Pentru a te documenta cu privire la alăptare, parcurge Cursul de alăptare aici, îți vei mulțumi pentru alegerea făcută. Am discutat despre fiziologia sânului, cum se produce laptele, cum îți dai seama că bebelușul primește suficient lapte, poziții de alăptare și multe altele, tot ce consider că este esențial să cunoști în primele luni de alăptare în decursul a 4,5 ore de material video.
Din experiență pot împărtăși faptul că mamele informate cu privire la pașii ce trebuie urmați după naștere sunt pregătite pentru alăptare și pot evita apariția furiei laptelui.
O altă situație ce poate determina rănirea mameloanelor este folosirea ineficientă sau incorectă a pompei de sân. Nu pompa este de vină, ci ineficiența pompării. Pomparea nu are voie să doară, să se simtă inconfortabil sau să nu reușească să extragă laptele disponibil în sân. Am oferit toată cunoașterea pe care o am la acest moment despre optimizarea folosirii pompei de sân în acest curs de 3 ore – Secretele pompării laptelui matern – Cursul cu care ar trebui să vină la pachet orice pompă de sân. Chiar și folosirea pompei de sân este o artă, care are la bază știință – pentru ca tu să poți pompa liniștită, să poți extrage întreaga cantitate de lapte disponibilă în sân fără durere sau stress.
Modul în care este gestionată această perioadă este de obicei definitorie pentru evoluția relației de alăptare. Adeseori, sânul extrem de angorjat, durerea la atașare, rănile ce apar ca urmare a poziționării și atașării incorecte, transferul inadecvat de lapte care rezultă în urma atașării suboptime duc la măsuri nenecesare precum suplimentare cu formulă artificială de lapte praf, care este primul pas în eșecul alăptării.
Există posibilitatea ca medicul să recomande întreruperea temporară a alăptării până când se vor vindeca ragadele. În acest caz sânul nu va mai fi stimulat, măsura ducând la diminuarea secreției lactate, chiar până la pierderea acesteia.
Unele mame recurg la a folosi mameloane de silicon pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot crește frecarea și pot răni sânul deja afectat. Nou-născutul se poate obișnui cu ele și poate să îi fie greu să învețe din nou prinderea corectă la sân după înlăturarea acestora. Este de evitat folosirea lor întrucât pot Mameloanele de silicon au ca scop favorizarea prinderii sânului prin ajustarea formei mamelonului în cazul în care mama nu are mamelon format; nu sunt recomandate în cazul ragadelor mamare.
Măsurile exemplificate mai sus au rolul de a favoriza vindecarea rănilor. În paralel cu ele este esențial să fie înlăturată cauza producerii lor și să fie corectată atașarea. În lipsa atașării corecte, mamelonul nu va avea ocazia să se vindece, transferul de lapte va fi ineficient, iar copilul poate avea o evoluție nefavorabilă a greutății.
Poate ești nesigură, te întrebi cine te poate ajuta, simți că nu ai o cale reală de a ieși din acest cerc vicios. Sunt aici și ai ocazia să depășești aceste îngrijorări. Așa cum am făcut acest drum împreună cu mii de mame.
Dacă te confrunți cu oricare dintre situațiile de mai sus programează o consultație în alăptare. Copilul tău merită ce este mai bun – laptele mamei!
Te invit să urmărești paginile de facebook La pieptul mamei și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.