Cine se poate numi consultant în lactație (alăptare)? De ce contează pregătirea celui care oferă acest serviciu?

Există câteva titulaturi sub care, oricine dorește poate acorda sprijin mamelor. Veți găsi denumirea de “consilier”, “consultant”, “educator”. Sigur că, pentru a poziționa un copil la sân și alte cazuri necomplicate, uneori sprijinul de la mamă la mamă este arhisuficient.

Totuși, in practica mea, am întâlnit adesea cazuri complicate – patologii ale mamei sau ale copilului care îngreunează alăptarea. Iar aici contează pe cine ai alături.

Mulți părinți spun “am chemat și consultant și tot nu am reușit”. E drept că pot fi 2 cauze pentru care nu au reușit: 1. Nu au respectat indicațiile date de consultant sau 2. Persoana se autointitula “consultant”, fără a fi parcurs pașii pentru ajunge sa devină consultant.

Consultantul în lactație certificat international (IBCLC) a trecut de studenție, de practică, a dat un examen, L-A PROMOVAT și asa știți macar că aveți în fața voastră pe cineva care se supune unor rigori, unui cod de conduită, care are un minim de cunoștințe pentru a va putea oferi cele mai bune informații.

Cu toții dorim sa apelam la cel mai bun specialist? Și cum facem diferența între expertiză și expertiză autoproclamată?

Consultați listele publice puse la dispoziție de site-ul IBLCE, cereți recomandări. In momentul acesta exista în țară 68 specialiști certificați, din care 2 în Constanța.

Pentru a consulta lista consultanților locali citește articolul Ce este un IBCLC și de ce să îl alegi? Lista consultanților în lactație certificați din România, sau registru public al IBLCE.

Sunt foarte exigentă cu mine, deosebit de atentă la ce știu și mai ales la ce nu știu (încă) deoarece doresc să ofer cele mai bune informații părinților care apelează la serviciile mele. Din acest motiv nu am fost de acord sa profesez fără certificare, deși mi-a fost prezentată la un moment dat ca fiind “doar o formalitate”. Da, este o formalitate care îmi dă voie să profesez. Iar “experiența” este un argument valid doar până la un punct.

Am întâlnit cadre (medicale sau nu chiar medicale) care foloseau “experiența” ca argument suprem: “Eu fac asta de 20 ani”. Ei bine, o puteau face neprofesionist de 20 ani, doar că nu sunt pregătiți să (își) recunoască acest lucru.

Faptul că cineva a promovat un examen însemna că este automat un profesionist desăvârșit? Nu, există printre noi oameni care sunt antrenați să “iasă bine” la examene. Dar cel care l-a promovat a avut dorința de a parcurge toți pașii necesari (și firești) pentru a putea profesa.Imaginati-va un medic, care nu e medic de fapt care face operații… Nu este nevoie sa va imaginați, că au existat și din aceștia. Ați merge la el? V-ați încredința sănătatea lui?

Voi face mereu, tot ce îmi stă în putință pentru a avea acces la toate informațiile de actualitate din domeniul meu – lactația umană. Mă informez in permanență deoarece doresc sa excelez in ceea ce fac. Motivația mea este reușita voastră în alăptare.

Munca specializată a condus către evoluția rasei umane, fiecare specialist are domeniul lui, noi ne încredem în ei – competența și asigurarea calității serviciilor presupune existența unor premise – certificare, experiență, trasabilitate, etică, unelte de calitate. Competența se crește în timp și are nevoie să fie susținută și recunoscută. De aceea este important ca voi să știți ce pregătire are persoana la care apelați.

Alăptarea contează și oferă siguranță familiei. Asigură-te că ai alături un profesionist consultând lista consultanților certificați în articolul de mai sus!

Dacă ai nevoie de sprijin pentru alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare sau daca dorești informații despre somnul copilului alăptat – mă poți suna pentru a programa o consultație în alăptare. 

Te invit să urmărești pagina de Facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei pentru a afla informații importante, relevante și de actualitate despre alăptare și creșterea copiilor.

Lasă un răspuns

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Call Now Button