Ce este un IBCLC și de ce să îl alegi? Lista consultanților în lactație certificați din România

Un IBCLC este un consultant în lactație certificat internațional. Drumul până la dobândirea unei astfel de certificări presupune multe etape. În primul rând eligibilitatea pentru examenul IBLCE presupune absolvirea unor studii medicale inițiale, apoi au loc 90 de ore de curs, realizate astfel încât participanții să dobândească toată educația specifică, urmate de multă practică. În final are loc examenul grilă cu 175 de întrebări. Odată dobândită certificarea, ea este valabilă cinci ani, apoi are loc recertificarea.

Consultanții acreditați internațional au pregătirea necesară să adreseze fiecare aspect al alăptării. Aceștia au nivelul cel mai înalt de educație, experiență și expertiză în domeniu, astfel că atunci când aveți nevoie de o consultație, este nevoie să verificați întotdeauna acreditarea consultantului pentru a vă asigura că primiți informație de calitate și de actualitate de la un profesionist specializat în alăptare. 

Când este necesar să apelez la un IBCLC?

Pentru a avea succes în alăptare este recomandat să vă întâlniți cu un consultant înainte ca bebelușul să vină pe lume. Acesta, împreună cu ginecologul și cu pediatrul, alcătuiesc echipa care asigură bunăstarea copilului încă de la început. Sarcina ta este monitorizată de medicul ginecolog, starea de sănătate a copilului tău – de către medicul pediatru, vei reuși să alăptezi cu succes cu sprijinul consultantului în alăptare.

Pentru unele persoane consultanța în alăptare reprezintă doar poziționarea corectă a copilului la sân. În realitate aceasta este doar o mică parte dintr-o consultație, fiind ceea ce se vede cel mai ușor din exterior. Cunoștințele pe care trebuie să le deții ca profesionist în alăptare se întind de la evaluarea transferului de lapte și a anatomiei orale a nou-născutului, a mecanismului suptului, identificarea cauzelor pentru evoluția suboptimă a greutății sau a lactației insuficiente; aspecte nutriționale și biochimia laptelui matern; anatomia și patologia sânului și alăptarea în situații speciale – gemeni sau multipli; până la mame cu diverse afecțiuni sau copii cu malformații congenitale. Consultantul în lactație filtrează informațiile cunoscute și experiența dobândită, oferind soluții personalizate și specifice situației voastre.

Consultantul îți va explica care sunt pașii pentru o alăptare de succes. Îți va aduce la cunoștință care sunt posibilele probleme cu care te vei putea confrunta și cum să le faci față. Va fi acolo să te încurajeze, să îți explice beneficiile alăptării exclusive și să te asigure că faci tot ce poți pentru cel mai bun start în viață din acest punct de vedere.

Acesta, în mod ideal, poate fi alături de tine încă de la început. Te poate ajuta să pui copilul la sân, atașarea să fie corectă chiar de la început pentru a se iniția lactația și a se evita furia laptelui. Apoi îți poate urmări evoluția și astfel nu va fi nevoie de completare cu formulă de lapte praf, vei avea siguranța că bebelușul se alimentează corect și suficient și vei putea să stai liniștită și să îi oferi acestuia cea mai bună îngrijire.

După naștere, pot apărea multe probleme specifice, ce pot avea rezolvări mai mult sau mai puțin simple. Fiecare caz în parte va fi evaluat de IBCLC și acesta va stabili care este cel mai bun curs de acțiune pentru soluționarea situației apărute. Astfel de probleme pot fi:
– atașare incorectă care duce la ragade și dureri foarte mari pentru mamă în timpul alăptării
– prezența unui fren restrictiv care împiedică transferul unei cantități suficiente de lapte
– angorjarea sânilor, canale înfundate, furia laptelui
– cantitate de lapte scăzută care duce la un copil care nu mănâncă suficient și nu ia în greutate 
– vrei să alăptezi în tandem și nu știi cum
– copilul este născut prematur și nu poate fi pus la sân
– este necesară administrarea unor medicamente care pot sau nu să afecteze lactația
– trebuie să alegi o pompă de muls și nu știi care;
și lista poate continua.

Semne că aveți nevoie de o consultație în alăptare

Apoi pe măsură ce copilul crește apar alte întrebări în ceea ce privește alăptarea. Consultantul te poate ajuta cu diversificarea, explicându-ți rolul laptelui matern după vârsta de șase luni, recomandarea OMS pentru debutul introducerii solidelor, când să îl oferi și ce semne să observi la copilul tău.

Rolul unui IBLC se încheie odată cu oprirea alăptării. Momentul înțărcării este unul deosebit de special. De asemenea acesta reușește să facă diferența între greva suptului și autoînțărcare. Este important ajutorul specializat în acest caz pentru ca atât mama, cât și copilul să încheie această etapă corect și frumos, fără traume și atunci când ambii sunt pregătiți să o facă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea minim doi ani.

Sunt Adina Popov, IBCLC, și sunt onorată să le fiu alături familiilor din Constanța pentru a-și atinge obiectivele în alăptare.

Singurul profesionist din domeniul medical, pregătit special pentru a rezolva problemele întâlnite în alăptare este Consultantul în lactație certificat internațional – IBCLC. Vei avea alături de tine un profesionist din domeniul medical, care a absolvit un curs de specializare în lactație umană, a finalizat practică supervizată clinic și a promovat examenul internațional susținut în centrele acreditate IBLCE. Astfel, apelând la un IBCLC, beneficiezi de cel mai înalt standard de competențe recunoscute în alăptare și poți fi sigură că ai făcut o alegere bună. 

Verifică Registrul Public al IBLCE și asigură-te că primești sfatul unui specialist!
https://iblce.org/public-registry/

Am realizat, mai jos, o listă a consultanților în lactație IBCLC din România pentru a vă sprijini să apelați la personal calificat. Am consultat mai multe surse pentru a compila această listă, în situația în care am omis pe cineva vă rog să îmi scrieți.

*Listă actualizată de IBLCE la 15 decembrie 2020

Oraș Nume Valabilitatea certificării
ALBA-IULIA Terezia Sicoe 2022
ARAD Octavia Raica 2020
BISTRIȚA Monica Ungur 2021
BRASOV Ana Mihai 2022
BRASOV Anda-Dorina Talabă 2023
BRASOV Andreea Ola 2020
BRASOV Mihaela Drilea 2022
BRASOV Miriam Comăniciu 2023
BUCUREȘTI Adina Păun 2021
BUCUREȘTI Alina Adochitei-Neacsu 2024
BUCUREȘTI Alina Dinu 2019
BUCUREȘTI Alina Ursu 2024
BUCUREȘTI Andreea Hănescu 2024
BUCUREȘTI Cristina Vancsa 2024
BUCUREȘTI Ecaterina Duțulescu 2021
BUCUREȘTI Eugenia Dobrescu 2020
BUCUREȘTI Ilinca Tudose-Tranulis 2021
BUCUREȘTI Iulia Niță 2020
BUCUREȘTI Livia Bratu 2024
BUCUREȘTI Livia Sorohan 2019
BUCUREȘTI Livia Tobosaru 2021
BUCUREȘTI Loredana Gafu
BUCUREȘTI Mara Popescu 2019
BUCUREȘTI Mihaela Niță 2021
BUCUREȘTI Mihaela Timofte 2019
BUCUREȘTI Raluca Bradea 2021
BUCUREȘTI Ramona Bunescu 2021
BUCUREȘTI Roxana Hristianovici 2020
BUCUREȘTI Simona Ivanciu 2024
BUCUREȘTI Smaranda Nay 2023
BUCUREȘTI Sorana Muresan 2021
BUCUREȘTI Tatiana Șerban 2022
CLUJ Andreea Fersigan 2021
CLUJ Bianca Chetan 2023
CLUJ Cosmina Vlad 2023
CLUJ Dorina Coroi 2020
CLUJ Ioana Măguran 2023
CLUJ Marta Mureșan 2021
CLUJ Narcisa Câmpean 2021
CLUJ Teodora Cătinaș 2022
CONSTANȚA Adina Popov 2024
CONSTANȚA Liliana Banioti 2020
CRAIOVA Cristina Koriche 2020
CRAIOVA Manuela Dumitru 2024
FOCȘANI Claudia Ștefan 2023
IAȘI Alina Suman 2024
IAȘI Anca Raluca Baban 2021
IAȘI Ioana Precupan 2023
IAȘI Olga Ciorneiu 2024
ORADEA Bianca Chirea 2023
PITEȘTI Loredana Maria Tătărăscu 2024
PLOIEȘTI Ioana Panait 2020
PLOIEȘTI Silvia Moise 2019
RĂDĂUȚI Mihaela Cujba 2023
SATU MARE Roxana Varga 2022
SIBIU Ștefania Samargitan 2022
SUCEAVA Andreea Luiza Andrieș 2021
TÂRGOVIȘTE Daniela Toma 2023
TÂRGU MUREȘ Adina Iancu 2023
TIMIȘOARA Adina Brănici 2023
TIMIȘOARA Bianca Arsovan 2022
TIMIȘOARA Silvia Nicoară 2023
TIMIȘOARA Teodora Vicol 2021
N/A Alina Iordache 2024
N/A Alina Doroftei 2022
N/A Andreea Prunache 2023
N/A Andreea Grigore 2024
N/A Claudia Dobocan 2021

Te invit să iei legătura cu mine dacă urmează să naști sau dacă ai născut deja și îți dorești să alăptezi. Urmărește pagina de facebook La pieptul mamei și intră pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Call Now Button