Înțărcarea. Blândă. sau Oprirea treptată a alăptării

Atunci când începi alăptarea si reușești să o faci cu succes, totul devine simplu, frumos, natural, plăcut. Cu siguranță nu conștientizezi cu adevărat că această rutină se va schimba încet-încet, rămânând în urma ei bazele solide ale atașamentului dintre tine și copil. Atașamentul se construiește de fiecare dată când răspunzi prompt nevoilor copilului tău. Cum se întâmplă uneori cu schimbarea, aceasta se instalează insesizabil și ești martora uimită a creșterii copilului tău, conștientizând că vă aflați acolo, în preajma unei etape neclar definite ca timp – a înțărcării.

Pregătește blând copilul tău, învață-l despre acest pas natural în dezvoltarea lui, participând la seminarul pentru pregătirea înțărcării blânde sau în cadrul unei ședințe de consultanță personalizată în care vă ofer soluții potrivite situației voastre particulare.

Urmărește interviul acordat de mine emisiunii Bună dimineața Constanța!

La cursul de înțărcare blândă participă nu doar mame care își propun să oprească alăptarea în curând, ci și mame care doresc să fie pregătite pentru acest moment. Și participă chiar și tați, care doresc să le fie alături partenerelor în acest proces.

Cu cât încerci să îndepărtezi mai tare copilul de sân, să îl respingi, să îi limitezi accesul la sân fără ca tu să știi cu adevărat ce nevoie ai – cu atât copilul se va agăța mai tare de tine, de sânul tău, de alăptare – deoarece intervine frica de a te pierde. Copilul nu are încă vocabularul suficient de dezvoltat încât să poată verbaliza asta. Pentru copil sânul e mama, cu liniștea ei, cu iubirea ei. 

Rana separării de sân rămâne, frica iubirii neîmpărtașite rămâne – înțărcarea bruscă este retragerea bruscă a iubirii (vă invit să va gândiți la o paralelă: de astazi soțul dvs. vine acasă dar nu vă mai ia în brate NICIODATĂ, cu toate astea vă spune că vă iubește). Când faceți acest exercițiu de imaginație – țineți cont de ce ați simți și ce ați gândi și de multiplele abilități cognitive ale dvs. – cu mult superioare celor ale unui bebeluș.

Integrarea înțărcării bruște de către copil poate avea efecte pe termen lung asupra atașamentului său, efecte care nu sunt atât de evidente în viața de zi cu zi. El percepe înțărcarea ca un abandon fără explicații, se percepe respins. Se percepe insuficient, nedemn de iubire. Iar asta îi va forma modul în care iubește, va înțelege că nevoile lui nu sunt acceptabile.

Unele mame ajung să își dorească să oprească alăptarea pentru că nu mai pot, pentru că sunt obosite, pentru că au cearcăne, pentru că au multe motive întemeiate care țin de viața lor.

Ce și-ar dori totuși puiul de om? Ce ți-ar spune dacă alegerea ar fi la el? De ce recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca alăptarea să continue pînă la CEL PUTIN 2 ANI? 

Înțărcarea copilului este despre nevoia neîmplinita a MAMEI – este important să realizați asta, să identificați nevoia, să o verbalizați și să o rezolvați.

Alăptarea vă dă un moment de PAUZĂ, de care aveți nevoie, clar. Pauza de la treburi casnice, pauza de la ritmul vietii. Dacă ai nevoie de ajutor e important să îl ceri de la cine îl poate oferi.

”Am început procesul de înțărcare blândă, acum muuulte luni. Acum 5 luni mai sugea doar 1, 2 ori pe zi (de alint sau de somn pe zi) + seara la culcare. De vreo 2 săptămâni nu mai adoarme la sân ziua (nici nu adormea înainte, dar era momentul de supt), dar nici seara. Sugea 5-10 minute, zicea că nu este lapte și ne dădeam jos din pat, îl lua pe tat-su și se duceau la culcare. Asta este a doua seară în care cere “doi” (a se citi sân) și îi ofer apă sau să meargă la nani cu taică-su și totul se desfășoară normal: mă pupă, îmi zice ”pa” și îl ia pe tat-su de mână. Aveam un ritual. Aveam! Eu mă băgam în pat, el închidea lumina cu tati, îl punea în pat lângă mine, ne pupam toți 3 pe rând și tati pleca, el nani. Ei bine, în seara asta nu doar că nu a vrut “doi” fără nici o supărare, dar a vrut să stingă lumina cu mine, și să-l așez în pat lângă tat-su, și să ne pupăm. Deci ritualul s-a schimbat și alaptarea s-a încheiat. Fără plasturi pe sân, varză, lecitină sau mai știu eu ce fulare strânse pe piept de care mă tot minunez cînd aud. Cert e ca am plâns, și că știu exact (după ce mi-am revenit din plâns mi-am amintit) ultimul moment în care l-am alăptat, acum 2 zile, în timpul zilei, ținându-l în brațe ca pe un bebeluș și m-a privit exact ca un bebeluș. Vreau doar să vă zic să vă bucurați de ei la pieptul vostru, pentru că nu vor sta mereu acolo 🤗🤱🏻”

Testimonial scris de Anda, la finalul procesului de înțărcare blândă. Ne-am întâlnit în cadrul unei consultații și am personalizat pașii pentru a ajunge la rezultatul dorit.

În cazul în care dorești să întrerupi alăptarea în cel mai frumos mod cu putință mă poți suna pentru a programa o consultație sau pentru a viziona cursul video de înțărcare blândă.

Pentru informații despre alăptare, înțărcare și diversificare – te invit să urmărești paginile de facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.

Lasă un răspuns

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Call Now Button