Aud des această întrebare. Cât timp ar trebui alăptat un copil? Cât este recomandat să îmi alăptez copilul? Răspunsul meu este simplu. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni și în paralel cu hrană solidă până la cel puțin doi ani, iar tu faci ce îți dictează inima.
Acum ceva timp am găsit articolul lui Diane Wiessinger, care m-a impresionat foarte tare și am realizat că viziunea ei este un răspuns potrivit la întrebarea ”Cât timp ar trebui să alăptez?”. De aceea i-am solicitat Dianei Wiessinger, IBCLC permisiunea să traduc articolul ”How long should I breastfeed my baby”. Sper ca blândețea și elocvența cuvintelor ei să va inspire calea în alăptare.
Pentru a lua decizia corectă pentru tine, informează-te temeinic și asigură-te că îi oferi copilului tău cel mai bun start în viață.
Îți spun de ce să alăptezi cât mai mult timp.
Dacă vei hotărî să alăptezi doar pentru câteva zile, copilul tău va primi colostru, prima formă de lapte matern. Acesta conține foarte mulți anticorpi și astfel copilul este imunizat pentru prima dată, cu acest “vaccin” natural miraculos. Așteptarea nou-născuților este de a primi lapte de la pieptul mamei și vin pe lume complet pregătiți pentru asta. Tranziția spre viața în afara uterului este mai lină și mai ușoară, dacă mama alăptează copilul. De asemenea, alăptând, organismul mamei se reface mai repede după naștere. Având în vedere numărul mare de beneficii și minimul de efort necesar, chiar dacă ai intenția de a hrăni copilul cu formulă de lapte, alăptarea pentru câteva zile, la început, face minuni.
În momentul în care continui cu alăptarea pentru 4-6 săptămâni, ajuți copilul să depășească cea mai grea parte a fazei de nou-născut. Alăptarea scade riscul sindromului morții subite la sugar și al îmbolnăvirilor în această perioadă. Deja acum vei fi știi cum să alăptezi, vei fi depășit orice dificultăți și vei avea o înțelegere personală a experienței alăptării. Dacă întâmpini în aceste săptămâni obstacole, nu reușești să alăptezi cum dorești sau simți că ceva este în neregulă, apelează cu încredere la un consultant IBCLC. Alăptarea trebuie să fie plăcută, să fie cea care clădește relația unică între mamă și copil, iar dacă alăptarea este dificilă, riscul ca aceasta să eșueze este foarte mare. Răspunsurile pe care le vei primi în urma unei consultații profesioniste te vor pune într-o poziție mai potrivită pentru a decide dacă alăptarea este pentru tine.
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață scade riscul infecțiilor și contribuie la un prim an sănătos. Aceasta favorizează formarea unui microbiom adecvat la copil. De asemenea reduce riscul mamei de a face vreodată cancer de sân. Dacă menstruația nu s-a întors, alăptarea exclusivă în primele 6 luni după naștere asigură o contracepție de 98%. Vârsta de 6 luni este momentul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru introducerea solidelor.
Dacă alăptezi primele 9 luni din viața copilului, îl vei fi ajutat să depășească perioada cu cea mai mare dezvoltare fizică și mentală cu hrana care a fost special concepută pentru el, oferindu-i în același timp atașamentul unic al alăptării. Dacă decizi să continui alăptarea, trebuie să știi că aceasta oferă mai mult decât hrană fizică, oferă siguranță, stabilitate, alinare și confort.
Primul an laptele matern va oferi copilului beneficii pentru întreaga viață. Scade riscul necesității unui tratament ortodontic, riscul de cancer și leucemie. Contribuie la dezvoltarea corectă și completă a căilor aeriene și a anatomiei faciale.
Dacă mai continui încă șase luni după prima aniversare, oferi mai departe hrană, confort și protecție împotriva bolilor. S-a realizat o conexiune solidă între mamă și copil, iar acesta începe să își manifeste din ce în ce mai clar independența. Este suficient de mare pentru a putea coopera cu tine într-un proces de renunțare treptată la alăptare, într-un ritm care îi este confortabil.
Înțărcarea se produce atunci când mama și copilul sunt pregătiți. Presiunile sociale sunt foarte multe, iar alăptarea după vârsta de doi ani este văzută de unii ca fiind extravagantă, însă mama știe cel mai bine care sunt nevoile copilului său și se simte datoare să i le satisfacă. Biologic vorbind, copilul poate să se înțarce între vârsta de doi ani și jumătate și șapte ani. Alăptarea unui copil mai mare ajută la perioadele cu tantrumuri, frustrări și necunoscut, alinându-l și netezindu-i drumul. Perioadele de boală sunt mai ușor depășite la un copil alăptat. Alăptarea nu va dura pentru totdeauna, este un dar pe care i-l poți oferi copilului tău doar acum, este o unealtă care vă ajută pe amândoi. Niciun copil nu va suge pentru totdeauna, vine momentul autoînțărcării pentru fiecare.
Indiferent de perioada de timp în care dorești să alăptezi, nu vei regreta niciodată că ai ales să îți hrănești copilul cu lapte matern. Conexiunea creată între mamă și copil în timpul alăptării este unică și inegalabilă.
Ia legătura cu mine și îți voi explica importanța, tehnicile și secretele alăptării. Împreună vom realiza un plan personalizat, care să vi se potrivească, ție și copilului tău, pentru ca el să beneficieze de cel mai bun debut în viață.
Te invit să urmărești pagina de Facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei pentru a afla informații importante, relevante și de actualitate despre alăptare și creșterea copiilor.
Material tradus și adaptat cu permisiunea Dianei Wiessinger, IBCLC – ”How long should I breastfeed my baby”.