Beneficiile laptelui matern – de ce am ales să alăptez

Alăptarea este parte din identitatea noastră ca specie și de-a lungul timpurilor a permis evoluția umanității. Puii de mamifere născuți sănătoși, la termen își găsesc instinctiv drumul către sânul mamei și inițiază alăptarea. Vreme de mii de ani, nou-născuții au făcut acest drum, ghidați cu blândețe de mamele lor.

Scriu acest articol pentru a permite părinților să facă o alegere informată a hranei copilului, cunoscând avantajele laptelui matern.

În rândurile ce urmează voi prezenta beneficiile alăptării – deopotrivă pentru copil, mamă, familie cât și pentru întreaga societate.

Compatibil

Este laptele compatibil cu copilul tău. Fiecare specie de mamifere secretă lapte potrivit pentru pui. Din aproximativ 5000 specii de mamifere oamenii sunt singurii care folosesc și laptele altei specii ca substitut. Majoritatea formulelor de lapte praf conțin zer și cazeină ca sursă proteică, amestecuri de uleiuri vegetale ca sursă lipidică, lactoză pentru a asigura aportul de carbohidrați, un amestec de vitamine și minerale. Laptele matern conține imunoglobuline, enzime și hormoni specifice organismului uman, ce nu se regăsesc în laptele praf deoarece nu pot fi sintetizate.

Adaptabil

Compoziția laptelui matern variază pentru a corespunde nevoilor nutriționale ale copilului si îți ajută copilul să lupte împotriva bolilor. Conținutul de grăsime variază de la o lună la alta, de la o zi la alta, chiar și de la o oră la alta, astfel laptele supt de copil la începutul alăptării va ține de sete, având mai multă apă, iar cel de la final va fi mai gras asigurând aport caloric. Un copil născut prematur trebuie să recupereze diferențele de creștere, astfel laptele produs pentru el are un conținut mai mare de proteine. În zonele reci laptele matern este mai gras, pe când în cele calde el conține mai multă apă. Creșterea copilul determină modificarea laptelui într-unul mai puțin bogat în calorii (corelată cu încetinirea ritmului de creștere).

Protector

În primele 6 luni de viață sistemul imunitar al copilului se maturizează și își face propria rezervă de imunoglobuline, susținut fiind de compoziția laptelui, care variază pentru a proteja copilul de microbi. Când mama sau copilul intră în contact cu un microorganism, în lapte se vor elibera anticorpi pentru a proteja copilul, valabil pe toată perioada alăptării.

Este antibacterian, antiviral și antifungic. Copiii alăptați au incidență mai mică a  infecțiilor, fiind mai bine protejați de: otită, meningită, gastroenterită, anemie, diaree, constipație, alergii, astm, boli gastrointestinale, probleme dentare, boli pulmonare, colesterol crescut, cataractă. Riscul de îmbolnăvire este de 16 ori mai mare în primele 2 luni de viață și de 3-4 ori mai mare în cazul infecțiilor tractului respirator sau otite pentru copiii hrăniți cu formulă de lapte praf

Clădește atașamentul

Alăptarea asigură nou-născutului contact fizic cu mama, punând bazele atașamentului securizant dintre mamă și copil. În timpul alăptării sunt  secretați hormoni ce au efect de liniștire pentru copii, ei adormind foarte ușor la sân, iar în momentele dificile își găsesc alinare.

Alăptarea constituie o legătură strânsă între mamă și copil, acesta simțindu-se în siguranță la pieptul mamei, iar mama capătă mai multă încredere în ea, fiind conectată și observând copilul.

Vindecător

După ce a născut, corpul femeii trece prin foarte multe schimbări. În timpul alăptării, în corpul mamei se secretă prolactină, hormon care ajută femeia să se relaxeze și să se odihnească împreună cu copilul; precum și oxitocină, care contractă uterul și îl ajută să revină la starea anterioară sarcinii. Împreună, cei doi hormoni dau o stare de bine mamei și previn apariția depresiei post-natale.

Revenirea la greutatea dinainte de naștere este ușurată pentru femeile care alăptează exclusiv. Ele nu au nevoie să țină un regim alimentar restrictiv, susținerea lactației se face cu un consum de aprox. 500 kcal/zi.

Disponibil

Laptele este disponibil mereu, la temperatura potrivita, fără să trebuiască să ai nevoie de biberoane. Nu trebuie transportat în anumite condiții de temperatură. Este mult mai ușor să alăptezi noaptea – tot ce trebuie să faci este să iei copilul în pat cu tine și să alăptezi până adormiți împreună. Ulterior poate fi mutat înapoi în pătuț, iar unele mame preferă co-sleeping-ul.

Laptele matern este “gata” imediat, toate deplasările cu un copil alăptat sunt mult mai ușoare, nu trebuie să iei cu tine biberon, tetine, lapte praf, apă la temperatura potrivită.

Protector

În rândul mamelor care au alăptat, incidenta unor tipuri de cancer (de sân, ovarian, de col uterin) precum și a osteoporozei este mai mică, conform unei statistici publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

În cazul mamelor care alăptează exclusiv (la cerere, ziua și noaptea, cu copii diversificați după 6 luni), alăptarea este eficientă ca metoda contraceptivă în proporție de 98-99%. În perioada alăptării exclusive, majoritatea femeilor nu vor avea menstruație.

Prietenos cu bugetul familiei

Lunar, costul laptelui praf se ridică la aproximativ 200-300 lei, acest cost fiind mai crescut de până la 4 ori pentru formulele de lapte praf speciale. La acesta se adaugă o investiție inițială de minim 400 lei pentru achiziționarea biberoanelor, tetinelor, sterilizatorului, a unui termos etc.

În plus, alăptarea este prietenoasă cu mediul înconjurător – nu este necesară utilizarea ambalajelor, laptele se obține fără consum de energie electrică, fără procese tehnologice.

Organizația Mondială a Sănătății apreciază că 1.5 milioane de copii mor în fiecare an din cauza alimentației, fiind vulnerabili la boli datorită hranei artificiale în defavoarea laptelui matern. Alăptarea poate salva vieți!

Dacă ai nevoie de sprijin pentru alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare sau daca dorești informații despre somnul copilului alăptat – mă poți suna pentru a programa o consultație în alăptare. 

Te invit să urmărești pagina de Facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei pentru a afla informații importante, relevante și de actualitate despre alăptare și creșterea copiilor.

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Call Now Button