Cele mai utile poziții de alăptare

Alăptarea este diferită la fiecare copil.

Mereu aceasta va fi despre mamă și copil, despre natural și instinctual și despre iubire, este un drept și un dar. Fiecare pereche mamă-copil are nevoia de a-și găsi pozițiile de alăptare în funcție de cerințele particulare pe care le au. O singură poziție nu se potrivește tuturor mamelor. Nu te lăsa influențată de sfaturile sau părerile neavizate și descoperă ceea ce îți este util pentru ca alăptarea să fie deosebit de plăcută pentru tine. Ține minte că atunci când o poziție nu mai este confortabilă pentru tine ai oricând opțiunea să o schimbi, nu trebuie să treci prin dureri doar pentru a sta nemișcată în timpul sesiunilor de supt. Dacă apare durerea, detașează copilul și încearcă să îl atașezi din nou în altă poziție. 

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi o poziție de alăptare este atașarea corectă care asigură transferul bun de lapte și nu rănește sânii, dar și confortul tău și al copilului. Alăptarea ne aduce bucurie și un sentiment de dăruire, dacă apare durerea, alăptarea își pierde din beneficii, devine anevoioasă și se poate chiar încheia prematur. 

În primele săptămâni, până ce tu și bebelușul vă obișnuiți unul cu celălalt și aflați ce vi se potrivește, este posibil să fie nevoie să exersați până reușiți atașarea și poziționarea corectă, însă cheia este perseverența. 

Inițiază alăptarea la primele semne de foame ale bebelușului, atunci când își suge pumnul sau degetele, deschide gurița sau își mută capul dintr-o parte în cealaltă. Nu aștepta până când începe să plângă de foame întrucât poziționarea lui corectă atunci va fi mai dificilă și va coopera mai greu. 

1. Laid-back breastfeeding (biological nurturing) – regina pozițiilor de alăptare

Laid-back breastfeeding

Aceasta este o poziție deosebită întrucât este centrată pe mamă, care nu este nevoită să facă nimic special. Poate fi folosită imediat după naștere și reprezintă cea mai naturală formă a alăptării, bazându-se pe instinctul primar al copilului de a căuta sânul și de a suge. Mama stă întinsă pe spate, sprijinită confortabil pe perne într-un unghi care să asigure susținerea greutății copilului, iar copilul este așezat cu burtica pe burta mamei. Copilul are tendința să revină în pozițiile pe care le avea atunci când se afla încă în uter, iar corpul mamei va susține orice modificare a poziției lui. 

Această poziție permite mamei să devină un cocon pentru bebeluș și să îl conțină, iar el se va simți în siguranță. De asemenea, contactul vizual între cei doi este unul deosebit de apropiat în această poziție. Este o poziție comodă pentru o jumătate de oră sau o oră întreagă, cât durează o sesiune de supt, iar mama are o mână liberă care îi permite să se hidrateze sau să țină o carte.  

Este o poziție care se recomandă după cezariană și după o naștere traumatizantă și ajută la procesul de vindecare. Poți apela la această poziție și dacă nu ești acasă, fără să stai atât de mult aplecată pe spate, în funcție de locul în care te găsești. 

2. Koala 

Koala hold

Această poziție este minunată pentru copiii care dintr-un motiv sau altul nu se pot atașa cu ușurință. Fie că este vorba despre tensiuni musculare, fie fren restrictiv, reflux, otite sau alte  impedimente, această poziție poate fi cheia pentru o alăptare de succes. 

Pentru a te așeza în această poziție – mama ar trebui să aibă genunchii sub nivelul șoldurilor. Gura copilașului trebuie să fie fix lângă mamelon. Atașarea trebuie să se producă introducând cât mai mult din areolă în gurița copilului, băgând sânul cât mai aproape de nasul acestuia pentru a cuprinde cât mai mult din partea de jos a areolei. Acesta este o atașare mai adâncă. Folosește degetul pentru a-i răsfrânge buza de sus după ce s-a atașat. 

3. Side-lying (întinși pe pat)

Side-lying

Poziția de alăptare întinsă este foarte importantă și utilă pentru mamele care fac cosleeping, dar și pentru cele care au născut prin cezariană. Aceasta le ajută să se odihnească mai mult și mai bine, alăptând în somn, fără să fie nevoie să se ridice și să ia copilul în brațe. Această poziție permite mamei să alăpteze din ambii sâni fără să se întoarcă pe partea cealaltă și fără să mute copilul. Ea funcționează mai bine pentru copii de peste trei luni, care au un control mai bun al mușchilor, dar nu este imposibil nici pentru cei mai mici, dacă sunt susținuți de la spate cu o pernă sau cu un prosop rulat când sug la sânul de jos. Copiii pot să respire foarte bine în această poziție și nici nu ajung sub mamă.

Mama și bebelușul stau întinși față în față. Alăptarea se începe cu sânul de jos și se încearcă golirea acestuia, în caz contrar, când schimbați sânul, primul poate să doară și chiar să apară canale înfundate. Când se trece la celălalt sân bebelușul trebuie întors cu fața în sus și mama se apleacă asupra lui, astfel încât pelvisul și umerii să fie ușor îndreptați spre copil. Piciorul mamei se îndoaie pentru a oferi mai mult echilibru, iar mâna de deasupra puteți să o întindeți până găsiți o variantă care vă face să vă simțiți confortabil. Gâtul ar trebui ținut drept, nu îndoit în jos, întrucât ar putea genera dureri de spate. 

4. Football hold sau poșetă sau minge de rugby

Football/clutch hold

Aceasta este o poziție bună pentru mamele care au născut prin cezariană întrucât țin copilul departe de operație. Este o poziție confortabilă pentru majoritatea nou-născuților. De asemenea ajută mamele cu un flux crescut și cu un reflex de ejecție puternic, pentru că în această poziție bebelușul le poate face față mai ușor.

În această situație tu susții capul copilului cu mâna, iar spatele lui cu brațul. Sânul este prins cu mâna în formă de C. Bebelușul este cu fața la tine, iar gurița lui este la înălțimea mamelonului, acesta fiind susținut cu ajutorul unor perne. Genunchii lui sunt sub brațul tău, cu șoldurile flexate și călcâiele spre tavan, iar picioarele pe partea ta laterală.

5. Leagăn (craddle)

Craddle (Leagăn)

Această poziție este folosită după primele săptămâni de la debutul alăptării și îți oferă mai mult control. În acest caz bebelușul trebuie să fie culcat pe o parte, cu umărul sprijinit pe coapsa ta. Gura copilului trebuie să fie la nivelul mamelonului. Ar trebui să aveți trupurile față în față. Folosește perne pentru a aduce copilul la nivelul sânului, dar și pentru a sprijini cotul tău astfel încât copilul să fie la înălțimea potrivită. Susține sânul cu mâna în poziția C sau U. Capul copilului se va sprijini pe antebrațul tău, iar corpul său va fi susținut de brațul și palma ta. Gura lui ar trebui să acopere cel puțin o jumătate de centimetru din zona întunecată din jurul mamelonului. Urechea umărul și șoldul copilului ar trebui să fie în linie dreaptă, iar capul și șezutul lui la același nivel. 

6. Leagăn încrucișat (cross-craddle)

Cross-craddle (Leagăn încrucișat)

La începutul alăptării această  poziție se dovedește a fi deosebit de utilă pentru multe mame. În această situație mama ține în poală o pernă pe care este pus copilul pentru a-l aduce la nivelul sânului. De asemenea, mama are sub cot o pernă pentru a nu susține în braț toată greutatea copilului, întrucât mâna ar obosi înainte de finalizarea alăptatului. Dacă alăptezi din sânul stâng, mâna îl va susține în formă de U, dacă faci invers, schimbă mâna folosită.

Susține copilul cu degetele de la mâna dreaptă. Pune ușor mâna între gâtul și urechile copilului, plasând degetul mare și cel arătător în spatele unei urechi fiecare, astfel gâtul copilului tău ar trebui să fie susținut în palma ta. Palma ta se află între umerii lui. Asigură-te că gura copilului este foarte aproape de mamelon înainte să îl atașezi. Când acesta deschide gura împinge cu palma din spatele umerilor, iar gura lui ar trebui să cuprindă cel puțin un centimetru de la baza areolei. 

Suportul sânului în formă de C se referă la prinderea sânului cu degetul mare deasupra și cu restul degetelor sub sân, destul de departe de mamelon și de gurița copilului. Aceasta este utilă în poziția leagăn și fotbal. În cazul formei U degetele sunt plasate sub cutia toracică, cu degetul arătător pe pliul de sub sân. Cotul este lăsat în jos astfel încât sânul să fie susținut cu degetul mare și degetul arătător. Degetul mare va fi pe zona din exteriorul mamelonului, iar cel arătător pe zona din interior, aceasta este utilă pentru pozițiile leagăn și leagăn întors. 

În toate pozițiile de alăptare ajută contactul piele pe piele sau îmbrăcatul foarte sumar, care să permită bebelușului să simtă pielea și mirosul mamei. Pregătește-te de alăptare, ia-ți băutura preferată și gustări, cărți sau telecomanda. Alege un loc liniștit pentru alăptat, pe cât posibil, care să nu îl distragă pe bebeluș de la supt. Mamele își asumă răspunderea asupra poziționării corecte a copilului din punct de vedere anatomic și asupra aspectelor ce țin de siguranță. Dacă nu ești sigură – ia legătura cu un consultant IBCLC. Dacă ai dubii legate de siguranță, mai bine le rezolvi înainte să continui ceea ce faci.

Ceea ce funcționează pentru o mamă poate să nu funcționeze pentru alta. Uneori, chiar și cea mai informată mamă are dificultăți în alăptare. Se spune că este nevoie de un trib pentru a crește un copil, iar în societatea contemporană în care trăim, tribul ne lipsește. Nu mai avem lângă noi modele și exemple care să ne ilustreze actul natural al alăptării, nu vedem alăptarea la orice pas. În acest sens există consultanții în alăptare acreditați IBCLC care sunt aici pentru a vă ghida pașii în această fascinantă lume și pentru a vă adresa probleme.

Programează o consultație și împreună vom face din alăptare o bucurie și astfel îi vei oferi copilului tău cel mai bun start în viață. 

Te invit să urmărești pagina de Facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei pentru a afla informații importante, relevante și de actualitate despre alăptare și creșterea copiilor.

© Fotografiile sunt realizate de Colorful stories by Ana Maria Itu și sunt protejate prin legea drepturilor de autor.

Mulțumesc Ana Maria Itu pentru că ai susprins atât de frumos alăptarea. Le mulțumesc Ana mică și Anda – prin permisiunea de a participa la momente atât de intime din viața voastră ați dat ocazia altor familii să descopere bucuria alăptării.

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Call Now Button