Articol tradus și adaptat în limba română cu permisiunea profesorului și mentorului meu – Jennifer Tow, alături de care am parcurs Formarea de Reabilitare orală și Rezidențiatul holistic de alăptare funcțională în SUA
”De Jennifer Tow, BFA, MA, IBCLC, LMT, CSOM Intuitive Parenting Network, LLC Consultant holistic în alăptare, coach holistic în sănătate (cu accent pe nutriție), fondator Holistic Lactation Institute™ https://www.ibclcmasterclass.com
Frenectomia este un proces, nu o procedură.
Pentru părinții de astăzi, poate nu există nimic mai confuz decât miturile și dezorientarea care gravitează în jurul subiectului restricțiilor orale, adesea numite „frenuri restrictive”. Totuși, în acea propoziție introductivă deja există confuzie, deoarece restricțiile orale nu sunt întotdeauna frenuri și toate restricțiile orale, fie că sunt frenuri sau nu, își au impactul asupra întregului corp. Nimic nu se întâmplă doar în gura unui sugar.
Când vine vorba de întrebarea specifică a restricțiilor orale, părinții se pot găsi în una din cele două poziții nefericite.
Adesea, după ce au căutat cu disperare cauza problemelor de hrănire ale bebelușului lor, uneori săptămâni sau luni de zile, aceștia sunt epuizați fizic, mental și financiar după consultații cu asistente medicale, pediatri, profesioniști în alăptare (IBCLC sau nu), logopezi (SLP), terapeuți ocupaționali (OT), fizioterapeuți, osteopați, medici ORL care le spun că nu au identificat restricții orale/fren lingual, dar nu oferă nicio soluție pentru durerea lor, scăderea cantității de lapte, sau invers, hiperlactația și hrănirea pasivă, precum și refluxul, „colicile”, creșterea lentă în greutate, dificultatea de a se hrăni la sân sau la biberon, digestia slabă, intoleranțele alimentare și așa mai departe.
Adesea, părinții sunt îndrumați într-o direcție greșită sau sunt induși în eroare, crezând că trebuie să fie vina lor, ceea ce duce prea des la anxietate sau depresie. În cele din urmă, descoperirea că au existat restricții de la început nu mai este un mare confort pentru nimeni care se zbate în consecințele unor asemenea sfaturi greșite.
La celălalt capăt al spectrului, cineva, poate chiar în maternitate sau un IBCLC, le poate arăta imediat restricțiile orale, dar se simt nesiguri cu privire la necesitatea unei proceduri potențial dureroase și posibil ineficiente „doar pentru alăptare”. Adesea, chiar dacă au fost identificate restricții, li se permite să se descurce singuri în găsirea resurselor și în rezolvarea problemelor lor de hrănire.
În mod natural, părinții se întorc la Internet în căutarea soluțiilor, unde terenul devine și mai încețoșat.
Alăptarea a fost întotdeauna un domeniu în care fiecare își consideră că este un „expert”, fie pentru că au alăptat un copil, fie pentru că au urmat un curs de weekend sau sunt profesioniști în domeniul sănătății în alt domeniu. În plus, în ultimul deceniu, situația frenurilor restrictive a devenit un adevărat vest sălbatic al sfaturilor proaste și pseudo-experților.
TikTok și Instagram sunt inundate de influenceri care sunt plătiți să promoveze produse, prezentându-se ca având expertiză pe care nu o au, adesea pur și simplu piratându-și „informațiile” de pe alte site-uri. Totuși, după atâtea sfaturi proaste, un sâmbure de adevăr de la oricine poate uneori să pară o revelație. Poate fi frustrant pentru părinți să știe ce direcție să ia, mai ales când „experții” i-au dezamăgit deja.
Indiferent de dezorientarea din întreaga rețea socială, hrănirea sugarului este domeniul IBCLC. În timp ce mulți alții vor pretinde că au expertiză în hrănirea sugarului, este important să înțelegeți că acest lucru este o consecință a rețelelor sociale și nu o pregătire și abilitate reală. În timp ce părinții au nevoie de o echipă pentru a rezolva disfuncția orală, nu au nevoie de o bucătărie plină de bucătari. Niciun alt profesionist nu este instruit să îndeplinească nevoile díadei de alăptare – doi indivizi care funcționează foarte mult ca unul singur, mama și copilul.
La fel ca în orice profesie, vor exista cei foarte pricepuți și cei care fac doar minimul pentru a-și menține acreditările, așa că la fel cum ai face în căutarea unui pediatru sau a unui specialist care să facă intervenția sau a unui terapeut corporal, trebuie să examinezi calificările unui practician înainte de a programa o consultație cu el. Caută pe cineva care nu acționează doar ca un vector de recomandări, trimițându-te să-ți rezolvi singur problemele, ci mai degrabă pe cineva care are o pregătire avansată în a lucra cu problemele de hrănire complexe – în special în ceea ce privește funcția orală – cineva care are capacitatea de a identifica compensările și abilitățile și resursele de a lucra cu tine pentru a câștiga competența, cine înțelege rolul terapiei corporale, colaborând eficient cu aceștia, ghidându-vă în fiecare pas al drumului prin procesul de obținere a unei hrăniri competente în loc de una compensatorie.
Uneori, părinții ajung la ideea că terapia corporală poate fi soluția pentru provocările lor. Și uneori poate fi! Indiferent dacă este sau nu întreaga soluție, cu siguranță va fi parte din ea. Dar terapia corporală și atât nu poate elibera restricțiile orale, așa că a găsi unui terapeut corporal înainte de un IBCLC va fi un mod ineficient de a folosi resursele. Un terapeut corporal nu ar trebui să sugereze că poate rezolva problemele de hrănire fără implicarea unui IBCLC, deoarece nu poate ghida părinții în eliminarea compensărilor în timpul hrănirii, rezolvarea problemelor de lactație scăzută, utilizarea adecvată a suplimentelor și multitudinea altor factori care influențează succesul hrănirii. Colaborarea este cheia în rezolvarea problemelor de hrănire a sugarului, iar echipa pe care trebuie să o ai este formată din IBCLC cu formare de reabilitare orală și terapeut corporal, iar IBCLC-ul decide în cele din urmă când copilul este pregătit pentru frenectomie și recomandă evaluarea medicului pentru intervenție.
Dacă frenurile trebuie secționate, atunci specialistul care face frenectomia va fi al treilea membru al echipei. Specialistul care secționează nu ar trebui niciodată să fie primul pas, deoarece este necesară o evaluare funcțională pentru diagnostic, iar funcția reprezintă modul în care decurge hrănirea. Medicul specialist ar trebui să se bazeze pe IBCLC pentru acea evaluare înainte de a face propria lor evaluare, care nu este în contextul hrănirii. Un furnizor de servicii medicale care face frenectomii și nu solicită un participarea în echipă a unui IBCLC face un deserviciu familiei, deoarece abordarea lor va reduce șansa unui rezultat optim.
Concluzia este că, în timp ce rețelele sociale au creat un teren aglomerat, cu toată lumea, de la începători completi la profesioniști ne-calificați care se luptă pentru titlul de „expert”, părinții merită cea mai bună îngrijire posibilă din partea celei mai calificate și colaborative echipe disponibile. Începeți cu un IBCLC, dar faceți-vă datoria să vă asigurați că IBCLC-ul are abilitățile și experiența necesare pentru a recunoaște hrănirea compensatorie cu toate consecințele sale, capacitatea de a vă oferi informații în proces astfel încât să vă simțiți încrezători în deciziile dvs. și capacitatea de a vă ghida prin procesul de eliberare a restricțiilor într-un mod care rezultă într-o hrănire competentă și funcțională.”
Un articol întreg doar despre fren restrictiv am scris aici și am sintetizat în el cele mai importante informații pentru părinți.
Dacă alăptarea nu merge bine, programează o consultație în alăptare aici. Știu prin ce treci din poveștile familiilor cu care am lucrat și pe care i-am sprijinit să depășească probleme complexe de hrănire, chiar dacă anterior au colaborat cu alți colegi.
Te invit să urmărești pagina de Facebook La pieptul mamei sau de Instagram @lapieptulmamei și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.