Febra sau furia laptelui – înțelege cauzele și învață să tratezi simptomele
Furia laptelui, colocvial denumită și “venirea laptelui” apare de obicei în cea de-a treia zi de la naștere.
Te confrunți cu furia laptelui dacă în primele zile de alăptare sânii se simt foarte tari, încărcați și dureroși, iar areola este inflamată.
Deși este des întâlnită de către femei și cadrele medicale, există păreri, sfaturi și sugestii contradictorii despre tratarea și cauzele apariției simptomelor. Furia laptelui este cauzată de creșterea rapidă a vascularizării sânilor. Termenul medical este “edem vascular”, acest edem durează în mod normal 2-3 zile și în această perioadă sânii sunt măriți, calzi (angorjați).
Laptele ineficient transferat din sân, alături de edemul vascular, produc angorjarea sânilor. Areola mamară se întărește, sânii devin dureroși, plini și tari, iar nou-născutul are dificultăți la atașare.
Cum recunoști furia laptelui
- La aproximativ 3-5 zile de la nașterea copilului pot apărea primele semne. Pielea sânului este întinsă, lucioasă. Iată cum se manifestă:
- Sânii sunt grei, tari, fierbinți, cu porțiuni întărite ca niște pietricele care pot ajunge chiar spre braț.
- Areola se simte tare la atingere, cu pielea lucioasă și fierbinte, iar mamelonul poate crește în diametru, devine tare și îngreunează eliminarea laptelui. Unele mame acuză febră peste 38 și frisoane.
Simptomele pot dura maximum 48 de ore dacă sunt tratate din timp, până la 7-10 zile în cazul unei abordări deficitare. Lăsată netratată poate provoca înfundarea canalelor, iar în cazuri severe – mastită (inflamația sânilor).
Cum previi furia laptelui
Respectând câteva indicații poți preveni apariția simptomelor neplăcute:
- este important ca mama să alăpteze frecvent, la cerere, la primele semne de foame (mâna dusă la guriță, freamăt);
- personalul medical trebuie să evite folosirea suzetei sau a biberonului pentru a permite bebelușului să se atașeze bine la sân,
- este de evitat ca în alimentația bebelușului să fie introduse alte lichide decât laptele de mamă (glucoză, lapte praf, ceai).
Acestea fiind îndeplinite, copilul va primi tot laptele de care are nevoie, mai ales colostrul disponibil în primele zile, până la instalarea lactației mature care are loc între 2 și 6 zile de la nașterea copilului.
Cum ameliorezi simptomatologia
Am strâns laolaltă toate măsurile pentru managementul furiei laptelui în Cursul video Probleme inflamatorii ale sânului – prevenție și soluții. Am discutat despre furia laptelui, ragade mamare, canale blocate, mastită, abces mamar, perle de lapte astfel încât tu să fii pregătită și să ai la îndemână toată experința mea acumulată în mulți ani de practică și specializări. Iar tu să poți alăpta liniștită.
Pentru a te documenta cu privire la alăptare, parcurge Cursul de alăptare aici, îți vei mulțumi pentru alegerea făcută. Am discutat despre fiziologia sânului, cum se produce laptele, cum îți dai seama că bebelușul primește suficient lapte, poziții de alăptare și multe altele, tot ce consider că este esențial să cunoști în primele luni de alăptare în decursul a 4,5 ore de material video.
Uneori, mamele recurg la folosirea unei pompe de sân pentru a putea depăși furia laptelui. Aceasta poate fi o opțiune dacă pomparea este eficientă, dar în majoritatea cazurilor pompa nu reușeste să scoată decât o cantitate mică din laptele disponibil în sân iar dacă mama încearcă să mulgă manual, va reuși să mai exprime lapte. Nu pompa este de vină, ci ineficiența pompării. Am oferit toată cunoașterea pe care o am la acest moment despre optimizarea folosirii pompei de sân în acest curs de 3 ore – Secretele pompării laptelui matern – Cursul cu care ar trebui să vină la pachet orice pompă de sân. Chiar și folosirea pompei de sân este o artă, care are la bază știință – pentru ca tu să poți pompa liniștită, să poți extrage întreaga cantitate de lapte disponibilă în sân fără durere sau stress.
Din experiență pot împărtăși faptul că mamele informate cu privire la pașii ce trebuie urmați după naștere sunt pregătite pentru alăptare și pot evita apariția furiei laptelui.
Modul în care este gestionată această perioadă este de obicei definitorie pentru evoluția relației de alăptare. Adeseori, sânul extrem de angorjat, durerea la atașare, rănile ce apar ca urmare a poziționării și atașării incorecte, transferul inadecvat de lapte care rezultă în urma atașării suboptime duc la măsuri nenecesare precum suplimentare cu formulă artificială de lapte praf, care este primul pas în eșecul alăptării.
În situația în care ai nevoie de sprijin 1:1 programează o consultație în alăptare și pentru a îți asigura succesul în alăptare. Copilul tău merită ce este mai bun – laptele mamei!
Te invit să urmărești paginile de facebook La pieptul mamei și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.