Furia laptelui

Febra sau furia laptelui – înțelege cauzele și învață să tratezi simptomele

Furia laptelui, colocvial denumită și “venirea laptelui” apare de obicei în cea de-a treia zi de la naștere.
Te confrunți cu furia laptelui dacă în primele zile de alăptare sânii se simt foarte tari, încărcați și dureroși, iar areola este inflamată.
Deși este des întâlnită de către femei și cadrele medicale, există păreri, sfaturi și sugestii contradictorii despre tratarea și cauzele apariției simptomelor. Furia laptelui este cauzată de creșterea rapidă a vascularizării sânilor. Termenul medical este “edem vascular”, acest edem durează în mod normal 2-3 zile și în această perioadă sânii sunt măriți, calzi (angorjați).
Laptele ineficient transferat din sân, alături de edemul vascular, produc angorjarea sânilor. Areola mamară se întărește, sânii devin dureroși, plini și tari, iar nou-născutul are dificultăți la atașare.

Cum recunoști furia laptelui

 • La aproximativ 3-5 zile de la nașterea copilului pot apărea primele semne. Pielea sânului este întinsă, lucioasă. Iată cum se manifestă:
 • Sânii sunt grei, tari, fierbinți, cu porțiuni întărite ca niște pietricele care pot ajunge chiar spre braț.
 • Areola se simte tare la atingere, cu pielea lucioasă și fierbinte, iar mamelonul poate crește în diametru, devine tare și îngreunează eliminarea laptelui. Unele mame acuză febră peste 38 și frisoane.

Simptomele pot dura maximum 48 de ore dacă sunt tratate din timp, până la  7-10 zile în cazul unei abordări deficitare. Lăsată netratată poate provoca înfundarea canalelor, iar în cazuri severe – mastită (inflamația sânilor).

Cum previi furia laptelui
Respectând câteva indicații poți preveni apariția simptomelor neplăcute:

 • este important ca mama să alăpteze frecvent, la cerere, la primele semne de foame (mâna dusă la guriță, freamăt);
 • personalul medical trebuie să evite folosirea suzetei sau a biberonului pentru a permite bebelușului să se atașeze bine la sân,
 • este de evitat ca în alimentația bebelușului să fie introduse alte lichide decât laptele de mamă (glucoză, lapte praf, ceai).

Acestea fiind îndeplinite, copilul va primi tot laptele de care are nevoie, mai ales colostrul disponibil în primele zile, până la instalarea lactației mature care are loc între 2 și 6 zile de la nașterea copilului.

Cum ameliorezi simptomatologia
Tehnica masajului pentru detensionarea sânilor

Masajul sânilor îmbunătățește circulația locală și facilitează curgerea laptelui. Acesta este recomandat înainte de fiecare alăptare pentru a ușura atașarea nou-născutului. Mișcările se vor efectua cu blândețe, masajul sânului nu ar trebui să fie niciodată dureros.

1. Ține sânul între palme, în plan orizontal și mișcă-le pe direcția săgeților, înainte și înapoi.
2. Repetă masajul efectuând aceleași mișcări în plan vertical.
3. Cu o mână susține sânul. Cu 3 sau 4 degete de la cealaltă mână fă mișcări circulare pe țesutul glandular. Mută degetele câte 2-3 centimetri și repetă până ai terminat de masat sânul.
4. Cu buricele degetelor apasă ușor sânul, ca o mângâiere, de la baza sânului spre areola mamară.
5. Mulge câte o picătură de lapte poziționând degetul mare și pe cel arătător în spatele areolei mamare, apăsând ușor spre cutia toracică. Apoi, aplicând o presiune ușoară, mută-ți degetele spre mamelon fără să freci pielea.
6. Picăturile de lapte mulse vor încuraja copilul să se atașeze. 

Tehnica drenajului limfatic
Procedura poate fi învățată rapid de la un consultant în lactație și poate fi făcută chiar de proaspătul tată care are o mai bună vizibilitate decât mama.
Tehnica drenajului limfatic are ca scop detensionarea areolei pentru o atașare corectă a bebelușului la sân, asigurând o extragere eficientă a laptelui.
Se înconjoară sânul cu degetele unul lângă altul, presând spre cutia toracică timp de trei minute, ca în imaginea de mai jos. Masajul se repetă între mesele copilului, cât de des simți că areola devine tare.

Detensionarea sânului angorjat prin metoda paharului cu apă caldă
Am filmat acest video pentru a veni în sprijinul mamelor care se confruntă cu angorjare severă, pentru a oferi o metodă eficientă și rapidă de detensionare.
Umple un pahar cu apă caldă, la cea mai mare temperatură suportabilă, așează paharul astfel încât sânul să fie în contact cu lichidul, apoi, din sânul angorjat va începe să curga lapte. Menține paharul pe sân până la detensionare, astfel încât să poți atașa cu ușurință copilul.

Ce poți face pentru a ameliora simptomatologia:

 • dușurile călduțe de câteva minute ajuta laptele să iasă mai ușor în cazul sânilor tari;
 • poți pune comprese cu foi de varză, anterior ținute la frigider – acestea reduc inflamația – frunzele de varză trebuie zdrobite ușor, apoi se aplică pe sân și vor fi schimbate cu unele proaspete după ce se încălzesc. Frunzele de varză conțin tanin, cu rol antiinflamator și absorb excesul de căldură.
 • majoritatea femeilor care au febra/furia laptelui acuză stare febrilă, sâni moi între mesele copilului și apoi întărirea lor bruscă. În multe cazuri, un antiinflamator (ibuprofen) ajută starea mamei.
 • administrarea de lecitină 1200 mg de 3-4 ori pe zi în primele 3-5 zile, apoi de 2 ori pe zi, poate modifica vâscozitatea laptelui pentru a permite o curgere mai ușoară.

Pentru a-l ajuta pe bebeluș să se atașeze corect la sân:

 • în cazul în care sânii sunt prea tari și nu permit curgerea laptelui, mulge puțin lapte cu mana până la detensionarea sânului
 • poți face masaj ușor în timpul suptului pentru a favoriza curgerea laptelui
 • gura copilului este cea mai buna pompă, pentru a preveni canalele înfundate, bebelușul trebuie sa stea la sân cat mai des

Acest tablou de simptome durează în medie 2-3 zile, apoi lucrurile vor reveni la normal.
Din experiență pot împărtăși faptul că mamele informate cu privire la pașii ce trebuie urmați după naștere sunt pregătite pentru alăptare și pot evita apariția furiei laptelui. Te poți înscrie la seminariile pe care le organizez sau poți participa la întâlnirile săptămânale de sprijin în alăptare.

Modul în care este gestionată această perioadă este de obicei definitorie pentru evoluția relației de alăptare. Adeseori, sânul extrem de angorjat, durerea la atașare, rănile ce apar ca urmare a poziționării și atașării incorecte, transferul inadecvat de lapte care rezultă în urma atașării suboptime duc la măsuri nenecesare precum suplimentare cu formulă artificială de lapte praf, care este primul pas în eșecul alăptării.

În situația în care ai sânii angorjați, canale înfundate, durere în timpul alăptării sau probleme în a atașa copilul la sân programează o consultație în alăptare și pentru a îți asigura succesul în alăptare. Copilul tău merită ce este mai bun – laptele mamei!
Te invit să urmărești paginile de facebook La pieptul mamei și Adina Popov IBCLC și să intri pe grupul de sprijin în alăptare La pieptul mamei.

CONTACTEAZĂ-NE! SUNTEM ALĂTURI DE TINE!

Sfaturi importante despre alăptare, diversificare sau autodiversificare, înțărcare, somnul copilului alăptat și creșterea cu blândețe a copiilor gasesti si pe paginile Facebook La Pieptul Mamei și Adina Popov IBCLC sau in Grupul FB La Pieptul Mamei - sprijin în alăptare și creșterea copiilor.

Dacă întâlnești dificultăți în alăptare și ai nevoie de ajutor rapid, îți recomand să ne contactezi direct!

Reducere 20% la toate cursurile video până pe 24 iulie


This will close in 20 seconds

Call Now Button